Полезните страни на сладоледа
Сладоледът се прави като се разбива и замразява микс от високомаслено мляко ило сметана, фруктозно или глюкозно базирани подсладители и увкосители. Когато сместа замръзне, тя добива богатата кремообразна консистенция на сладоледа, храна която влияе на здравето по различни начини.
Източник на енергия
Въпреки че хранителното съдържание на сладоледа е променливо според марката и вида, най-често е превъзходен източник на енергия. Сладоледът е богат на въглехидрати, с около 15 грама в полувин чаша. В това количество се съдържат и около 7 грама мазнини и 2 грама протеини. Полувин чаша ванилов сладолед доставя 137 калории, почти два пъти повече от полувин чаша пълномаслено мляко. Сладоледът е добро попълнение към високо енергийната диета.
Източник на витамини и минерали
Сладоледът е също хранителен източник на няколко вацни минерала. Изключително богат на калций и фосфор с около 10% от препоръчителната доза минерали в само полувин чаша. Той също съдържа много витамини, влючително А, C, D и E, като и тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат и витамини В-12 и В-6.